top of page

Stappen in 1 dag schoon
15 minuten voorbereiding en 90 minuten opschonen

Jullie bepalen zelf wanneer jullie gaan opruimen tijdens de in 1 dag schoon actiedag. Het optionele kick-off event is te volgen via een livestream door op de naam van jullie gemeente te klikken. ​

De checks vooraf (duur: 15 minuten): 

 1. Maak groepen van 4 tot 6 personen.

 2. Kies per klas, bedrijf/instelling of afdeling alvast een goed doel waarvoor jullie willen lopen. Naast de bekende goede doelen kunnen de scholen ook zichzelf als goed doel kiezen. Dit doel hebben we straks nodig. 

 3. Check de Rubbiz app tutorial (2 minuten) link.

 4. 1 persoon uit de groep installeert de Rubbiz app via de App of Play store of via https://www.rubbiz.org/ Met de app verdienen we geld voor het goede doel. De app geeft ook aan welk gebied jullie gaan opruimen zodat de actie goed verloopt.

 5. Maak een account aan. Dit kan het snelste via de Google of Apple knop. Selecteer het gekozen goede doel. Dit wijst zich vanzelf.  Er zijn lokale goede doelen zoals scholen of overige goede doelen zoals de Plastic Soup Foundation. Maak alvast een test foto met de app zodat jullie zeker weten dat alles goed werkt. 

Stappen opruimen tijdens de actiedag (duur: 90 minuten, tot 17.00 uur te voeren): 

 1. Check nu eerst de uitleg van Meester Sander (4 minuten) via www.in1dagschoon.com/voor

 2. Neem nu de materialen in gebruik die zijn afgeleverd: hesjes, grijpers, handschoenen, ringen/vuilniszakken. 

 3. Vertrek naar de opschoongebieden. Zoek jullie gebied via deze link https://www.in1dagschoon.nl/kaarten In het zoekvakje kun je je school, bedrijf of instelling invoeren. Deze kaart kun je ook raadplegen via de groene "In1dagschoon" knop in de Rubbiz app onder "... meer". 

 4. Veiligheid checklist ok? Dan zijn jullie er klaar voor. Succes! 

  • Hesjes en handschoenen verplicht

  • Blijf in groepen lopen​

  • Neem geen risico. Vuil in de sloten, of vuil op drukke wegen of langs het water niet oprapen.

  • Schoon alleen de openbare gebieden op. Geen privé of afgesloten gebieden.

  • Voel je je niet veilig? Ga dan terug naar het startpunt of bel de leidinggevende of leerkracht. 

  • Laat scherpe of verdacht uitziende voorwerpen liggen. Maak een foto en maak er melding van bij je leidinggevende of leerkracht.

 5. Is je gebied schoon? Ga terug naar het startpunt en leg de materialen weer netjes terug. Vuilniszakken kun je voor de ingang neerzetten. Die worden opgehaald binnen 24 uur.  

 6. Check nu www.in1dagschoon.com/na en verwerk de resultaten.

 7. Plaats de vuilniszakken voor de ingang van het hek van het schoolplein of op het plein mocht het hek open zijn. Wij komen binnen 24 uur alles afhalen. In de middag halen wij de spullen af van de scholen die in de ochtend lopen. 

 8. Doe vaker een rondje met de Rubbiz app voor je het gekozen goede doel. Je kunt de doelen zo vaak wisselen als je maar wilt. Wist je dat er ook op elk strand ook een betaalde Rubbiz zone is in Nederland? 

Bedankt voor jullie hulp! Dankzij jullie inspanning is de stad schoner dan ooit tevoren. 

 

bottom of page