top of page
in1dagschoon_Kaal_edited.jpg
  • TikTok
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • LinkedIn

1082 deelnemers maken Meppel zwerfafvalvrij
vrijdag 15 maart 2024

Gem._Meppel_in_1_dag_schoon-2.jpg

Op vrijdag 15 maart 2024 kwam Meppel samen voor een bijzondere schoonmaakactie, met als doel de stad in één dag van zwerfafval te ontdoen. Dit initiatief, georganiseerd met de enthousiaste steun van wethouder Jeannet Bos, Meester Sander, en de creatieve Nico met zijn Kliko, trok een indrukwekkend aantal vrijwilligers van alle leeftijden. Het evenement begon vroeg in de ochtend bij het Multifunctioneel centrum Het Erf, waar de deelnemers verzamelden voor het officiële startsein.

Het probleem van zwerfafval, een voortdurende zorg voor steden overal, werd in Meppel met open armen aangepakt. Met schattingen dat jaarlijks zo'n 50 miljoen kilo afval onbedoeld in de Nederlandse natuur belandt, was de noodzaak voor actie duidelijk. Plastic items en sigarettenfilters, vaak de boosdoeners, waren ook in Meppel een zichtbaar probleem.

De gemeenschap van Meppel, waaronder leerlingen van tien basisscholen en middelbare scholieren, toonde een hartverwarmende inzet. Samen hebben ze, gewapend met afvalgrijpers en vuilniszakken, een significant verschil gemaakt. De Rubbiz-app, waarbij voor elke gefotografeerde vuilnis €0,11 naar een goed doel ging, voegde een extra laag van betekenis toe aan de actie.

 

Het succes van deze dag was niet alleen te meten in het aantal verzamelde stukken afval, maar ook in de versterkte gemeenschapszin en de bewustwording rondom het belang van een schone leefomgeving. De actie benadrukte het belang van gezamenlijke verantwoordelijkheid en de positieve impact die kan worden bereikt wanneer een gemeenschap samenkomt voor een goed doel. 

 

Zoals wethouder Jeannet Bos opmerkte, is het triest dat dergelijke acties nodig zijn, maar de bereidheid en het enthousiasme van de Meppeler gemeenschap om bij te dragen aan een oplossing, biedt hoop. Dit evenement heeft niet alleen geholpen om Meppel schoner te maken, maar ook om de bewoners te inspireren tot voortdurende zorg voor hun stad en het milieu.

Klik hier voor het stappenplan van 15 maart

Wil je ook meedoen als inwoners, vrijwilliger of als bedrijf?

 

Meld je dan nu aan voor de actie en help mee. Dit kan via de rode knoppen boven in beeld. De spullen zoals grijpers en handschoenen worden bezorgd en weer opgehaald. Iedere klas, ieder bedrijf, verenigingen of instelling krijgt een stukje Meppel toegewezen. 

Een schone stad sponsoren als bedrijf? 

 

In de Rubbiz app zijn betaalde zones aangemaakt. Ruimt men hier op dan wordt er 0,11 euro overgemaakt naar een goed doel. 

Wil jouw bedrijf een gebied sponsoren en in beeld komen na iedere opruimactie (foto van zwerfafval)? Klik dan hier

Onderstaand een aantal handige links: 

Klik hier voor de Rubbiz tutorial (1 minuut)

Waarom de Rubbiz app? Klik hier (1 minuut)

Klik hier voor de kaart met de opruimgebieden. Let op: de gebieden worden pas 3 dagen vooraf toegewezen. 

Klik hier voor de in1dagschoon klas start video (af te spelen voordat jullie vertrekken)

Klik hier voor de livestream (start rond 8.30 uur) 

Klik hier voor de in1dagschoon klas after video​

Klik hier voor de scholenpresentatie die tijdens de (online) voorlichting is gegeven

Klik hier voor de scholenpresentatie video

Ons team

marjan.PNG

Marjan Mulder
Contact scholen
06-46857112
M.Mulder@meppel.nl

Sabine Nijdam
Contact algemeen
06-16482860
s.nijdam@meppel.nl

Kor van der Bij
Contact online/materialen
06-48473289
questions@rubbiz.org

Waarom de Rubbiz app? 

Footer1dagschoon.png
RUBBIZ.png
Gemeente_Meppel_Logo_FC_RGB_150ppi.png
rws.png
bottom of page